Zorgsector heeft meer last van cyberaanvallen

De zorgsector moet meer rekening houden met eventuele cyberaanvallen. Dat staat in het jaarlijkse rapport ‘Cybersecurity Dreigingsbeeld voor de zorg 2023’ van Z-CERT. Phishing-pogingen door internetcriminelen worden steeds beter, mede doordat Z-CERT denkt dat door AI het makkelijker wordt om ergens in te trappen. Dat meldt Z-CERT.

Voorzitter van het Z-CERT Wim Hafkamp is blij met de opkomende aandacht voor dit probleem. Hafkamp: “We zijn blij dat steeds meer organisaties in de ouderenzorg de noodzaak zien van een goede digitale beveiliging. Door dit rapport als eerste aan ActiZ te overhandigen, verstevigen we niet alleen onze samenwerking maar hopen we ook iets te doen aan de bewustwording van cyberdreigingen in de ouderenzorg.”

Ransomware en datalekken

De zorgsector was in 2023 vaak de dupe van ransomware en datalekken. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd is de zorg steeds vaker het doelwit van cyberaanvallen. Het aantal incidenten is vorig jaar met 73 procent gestegen. 

Alarmknoppen

Niet alleen grote organisaties zijn slachtoffer van cyberaanvallen. Kleine organisaties blijven ook niet gespaard. Naast organisaties zijn ook leveranciers getroffen. Een voorbeeld is een leverancier die alarmknoppen levert aan de meldkamer. Door een domotica-aanval functioneerde de alarmknoppen niet meer, waardoor de meldkamer niet gewaarschuwd kon worden. 

Het hele rapport van het Zorg-Computer Emergency Response Team is hier te lezen. 

Door: Nationale Zorggids / Tijn Jansen