Zorgboerderij De Markies overgenomen: 'Slechte start achter ons laten'

De Zorgtafel heeft zorgboerderij De Markies sinds 1 maart 2024 overgenomen. Sinds 2022 was de kleinschalige woonvorm in handen van het Vlaamse R&F Care, maar onder die vleugel ging het niet goed. Eind 2022 en eind 2023 kwam de instelling onder verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) te staan vanwege ondermaatse zorg. De Zorgtafel wil met een schone lei beginnen. Dit meldt PZC. 

Voornamelijk ouderen kunnen gebruikmaken van wonen, zorg, verpleging en begeleiding op de zorgboerderij. Helaas zou de zorg er tijdenlang ondermaats zijn en hielden werknemers onvoldoende rekening met de behoeften van bewoners en zouden afspraken niet goed in het cliëntendossier worden vastgelegd. Zorgverleners waren niet altijd bevoegd of bekwaam om bijvoorbeeld medicijnen toe te dienen. Voor 23 februari 2024 moesten de tekortkomingen zijn opgelost.

De Zorgtafel

In de tussentijd wilde De Zorgtafel de boel overnemen. De zorgaanbieder heeft al zes locaties met woningen voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) of patiënten met een verslaving of ggz-achtergrond die langdurige zorg nodig hebben of ondersteuning vanuit de Wmo kunnen gebruiken. Daar komt nu dus De Markies in het Zeeuwse Biervliet bij.

Het plan is om de moeilijke start van de Markies in het verleden te laten. “Wij kijken nu vol vooruit.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky