ActiZ verbaasd over bezuinigingen ouderenzorg in Voorjaarsnota

De financiele kaders voor 2024 worden dan wel bijgesteld, maar de bezuinigingen voor de ouderenzorg blijken helemaal niet van tafel te zijn. Dit blijkt uit de Voorjaarsnota 2024 en de kaderbrief Wlz 2024-2029. Voor 2025 staat een bezuiniging van ruim 600 miljoen euro ingeboekt voor de Wet langdurige zorg en de grootste bezuiniging komt bij de ouderenzorg terecht. Dit meldt ActiZ. 

Ondanks de nadrukkelijke wens van de Tweede Kamer om de ouderenzorg niet verder financieel af te knellen, heeft het demissionaire kabinet toch bezuinigingen op de planning staan voor 2025. Zo gaat volgens ActiZ een bezuiniging van 170 miljoen euro op behandelingen door. Ook staan er besparingen voor meerjarig contracteren (245 miljoen euro) en de doorontwikkeling van het Kwaliteitskader (200 miljoen euro) op de planning. ActiZ stelt dat er voor deze maatregelen helemaal niet te verdedigen zijn omdat er nog geen gewijzigd beleid voor is. Het verbaast de organisatie dan ook dat het demissionair kabinet de bezuinigingen niet terugdraait. Hiermee blijft de ouderenzorg in het duister tasten.

Herverdelingsmiddelen 2024 niet ingezet

Voor 2024 geldt dat de herverdelingsmiddelen ter waarde van 310 miljoen euro niet worden ingezet, omdat het Wlz-budget toereikend is voor dit jaar. Tenminste, dat is een voorlopige schatting. ActiZ vindt het dan ook een voorbarig besluit om dit geld te laten liggen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky