Lang niet alle verpleeghuizen in Groningen hebben opendeurenbeleid

Nog lang niet alle verpleeghuizen in de provincie Groningen hanteren een opendeurenbeleid. In de Wet zorg en dwang (Wzd), die sinds 2020 geldt, staat dat gesloten afdelingen niet passen bij  vrijwillige zorg aan mensen met dementie. Desondanks zijn er in Groningen nog veel gesloten afdelingen. Vaak heeft dit met techniek te maken. Dit meldt RTV Noord. 

Verpleeghuis Borg Westerwolde van Zorggroep Meander in Ter Apel heeft sinds een jaar een opendeurenbeleid. De andere drie verpleeghuizen van de zorggroep hebben de deuren pas recentelijk geopend. In Borg Westerwolde zijn ze te spreken over het nieuwe beleid. De vrees dat ouderen met dementie de vijver in zouden lopen is niet reëel gebleken. “Een heel groot deel wil helemaal niet weg”, zegt projectleider innovatie Stein van Berkel. De meeste ouderen vinden het fijn dat ze alleen een wandeling mogen maken en komen daarna weer terug. Een deel van de bewoners draagt een GPS-tracker, zodat personeel weet waar ze zijn.

Loopdrang

De zorginstelling overlegt altijd met familie of een bewoner naar buiten mag of niet. Bewoners met zogenoemde loopdrang die eigenlijk niet naar buiten kunnen, krijgen een tag; een sensorbandje dat de buitendeur gesloten houdt. Zorgverleners krijgen een alarm zodra een bewoner die niet naar buiten mag toch buiten komt. “Maar we proberen echt zo min mogelijk bewoners zo’n tag te laten dragen.” Locatie De Brink, het enige verpleeghuis van ouderenzorginstelling ZINN met een opendeurenbeleid, werkt met een soortgelijk systeem, maar noemt het dwaaldetectie. Maar ook hier komen de meeste ouderen niet buiten, zelfs niet met het opendeurenbeleid. Bewoners die echt weg willen, vindt de organisatie wel weer omdat ze vaak naar plekken gaan die ze kennen.

IGJ dringt aan op opendeurenbeleid

De Groningse situatie komt overeen met de landelijke situatie, laat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) weten. Deze heeft er begrip voor, want corona gooide enigszins roet in het eten van technologische ontwikkelingen. Wel vindt de IGJ het tijd dat verpleeghuizen beleid omtrent open deuren gaan opstellen en dringt er tijdens inspectiebezoeken ook op aan.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky