Ouderen zorgcentrum horen op het laatste moment over gedwongen sluiting

Ouderen in een zorgcentrum in Amersfoort kregen vorige week één dag voor de sluiting te horen dat ze er weg moeten. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) eist dat zorginstelling RaYan voor mensen met een migratieachtergrond de deuren sluit. De zorg schiet ernstig tekort. In 2023 bracht Tim Hofman met zijn YouTube-programma Boos al enkele zaken aan het licht. Familieleden van bewoners klaagden toen ook al over de slechte zorg. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Afgelopen vrijdag moesten Zilveren Kruis Zorgkantoor en IGJ nog snel met een oplossing komen voor de hulpbehoevende ouderen. Van de zestien bewoners konden ze voor vijf een andere zorglocatie vinden. De overige elf moesten het weekend er overbruggen. Zilveren Kruis en IGJ zoeken maandag verder.

Gegil en geschreeuw

Omwonenden zijn blij dat het woonzorgcentrum vier jaar na openen weer sluit. Ze stellen dat er veel overlast was en dat de zorg te wensen overliet. Zo vertelt een anonieme buurtbewoner dat er ’s nachts gegild en geschreeuwd werd. “De mensen zien er verwaarloosd uit, het pand zelf ook. De terrassen aan de achterzijde zijn vies, de gordijnen hangen er niet bij. Er heerst een doordringende urinelucht.” De buurt vindt niet dat mensen die zulke intensieve zorg nodig hebben, in RaYan thuishoorden.

Ook zou er twee weken geleden een bezoek zijn geweest van de FIOD. Het vermoeden is dat de zorginstelling de administratie ook niet op orde had.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky