Normal_dementia-and-parkinson-s-disease-adhd-compositio-2023-11-27-04-49-49-utc

Goed nieuws voor mensen met Parkinson. Een vaccin kan de ziekte mogelijk vertragen, hoewel het nog jaren kan duren voordat het medicijn beschikbaar is. "Dit is een puzzelstukje in de zoektocht naar een behandeling van Parkinson," zegt neuroloog en onderzoeker Geert Jan Groeneveld van het Leidse onderzoeksinstituut CHDR. Dit meldt PZC.nl.

Het CHDR analyseerde de reactie van immuuntherapie bij twintig patiënten, waarvan dertien het vaccin ontvingen en zeven een nepmedicijn. De vaccins zorgden voor een goede immuunreactie. Net als bij de ziekte van Alzheimer, klonteren bij Parkinson eiwitten samen in hersencellen. Dit tast de hersenen aan en leidt tot symptomen zoals trillende handen, stijfheid, moeite met bewegen, trager denken en depressieve gevoelens.

In Nederland hebben ongeveer 63.500 mensen Parkinson, een aantal dat door vergrijzing en de impact van bestrijdingsmiddelen toeneemt. Momenteel krijgen patiënten alleen medicijnen om de symptomen te verlichten, terwijl wetenschappers naarstig zoeken naar een behandeling.

Vaccin en antilichamen

Het vaccin, ontwikkeld door biotechnologiebedrijf Vaxxinity, zorgt ervoor dat patiënten antilichamen aanmaken. Deze antilichamen lijken het samenklonteren van eiwitten te vertragen of tegen te gaan. "Bij alle patiënten die antilichamen maakten, zagen we dat de samenklontering van eiwitten vertraagde. Bij één persoon stopte de samenklontering van de eiwitten zelfs helemaal," aldus Groeneveld.

Voorzichtig optimisme

Hoewel het onderzoek klein is en verdere tests nodig zijn, bieden de resultaten hoop. De bevindingen werden gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift Nature Medicine. De Parkinson Vereniging noemt het een 'enorm spannende ontwikkeling'. "We staan te springen om Parkinson te voorkomen of te genezen, dus dit is heel hoopvol," zegt directeur Nickie van der Wulp. Toch blijft ze voorzichtig en benadrukt dat verder onderzoek nodig is.

Toekomstig onderzoek

Achter de schermen wordt nu een groter onderzoek opgezet met meer patiënten. Het voordeel van het vaccin zou zijn dat patiënten slechts eens in de zoveel maanden een prik hoeven te halen, waarna het lichaam zelf de ziekte bestrijdt. "We moeten nu verder onderzoeken of deze medicijnen de ziekte op de langere termijn echt kunnen vertragen," zegt Groeneveld.

Kan nog jaren duren voordat patiënten medicijn gebruiken

Ook als er meer goed nieuws komt, zal het nog jaren duren voordat patiënten de medicijnen kunnen gebruiken. Groeneveld concludeert: "Dit is een puzzelstukje in de zoektocht naar een behandeling voor Parkinson."

Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer