‘Omega-3 vertraagt veroudering bij 70-plussers wel degelijk’
Ouderen die dagelijks een gram omega-3 vetzuur binnenkrijgen, zijn daadwerkelijk langer vitaal. Na drie jaar zijn zij biologisch drie tot vier maanden jonger dan leeftijdsgenoten zonder dit supplement. Het vertragende effect is nog sterker als ze daar vitamine D bij slikken en wekelijks lichamelijke beweging krijgen. Dit blijkt uit een Zwitsers onderzoek onder 777 ouderen, gepubliceerd in Nature Aging. Dit meldt de Volkskrant.
De onderzoekers keken naar vier biologische ‘klokken’ die veroudering van het DNA meten. Drie daarvan lieten een meetbaar verschil zien bij ouderen die omega-3 slikten. Voedingsdeskundige Pol Grootswagers van Wageningen Universiteit noemt dit veelbelovend. “Mooi dat je met voeding die klok langzamer kan laten lopen.”
Extra vitamine D en beweging versterken het effect
Omega-3 in combinatie met vitamine D en twee keer per week beweging bleek nog effectiever. Eerdere studies toonden al aan dat omega-3 het risico op vallen en ontstekingen verlaagt. De combinatie met vitamine D en beweging verkleint bovendien de kans op bepaalde kankers met 60 procent. Toch blijven nuances nodig: van de ouderen zonder supplement viel 60 procent per jaar, bij de omega-3 groep was dat 50 procent.
Meer onderzoek nodig
Het is nog niet bewezen dat tragere biologische veroudering ook leidt tot een langere levensduur. Grootswagers benadrukt dat omega-3 geen wondermiddel is. Eerder onderzoek vond geen effect op geheugen, concentratie of welzijn.
Gezonde voeding blijft belangrijk
Ouderen krijgen het advies om wekelijks vette vis zoals zalm, haring of makreel te eten en dagelijks 20 microgram vitamine D in te nemen. Vooral mensen met een laag omega-3-gehalte in hun voeding kunnen baat hebben bij supplementen.