
Oordeel Geschillencommissie: zorgaanbieder mocht zorg niet zomaar stopzetten
Cicero Zorggroep had niet zelfstandig mogen beslissen om zorg voor een patiënt met dementie stop te zetten. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Geschillencommissie Zorg. De nabestaanden van een patiënt spanden een zaak aan tegen de thuiszorgaanbieder, nadat deze besloot om geen eten, drinken en medicatie meer toe te dienen zonder overleg met de familie. De commissie oordeelde dat dit een schending van de zorgplicht was. Dit meldt L1Nieuws.
De kwestie begon toen Cicero besloot de zorg voor de 82-jarige patiënte met dementie en Parkinson drastisch aan te passen. Het doel was om over te gaan op comfortzorg en een ‘humaan levenseinde’. Dit hield in dat de patiënt geen voeding, medicatie en andere basiszorg meer zou ontvangen. Dit betekende onder meer dat ze niet meer gewassen zou worden en toiletstoel meer zou gebruiken. De familie werd hierover telefonisch en per e-mail geïnformeerd, maar was het niet eens met deze beslissing.
Besluit teruggedraaid
De familie neemt de zorg per direct over en na overleg met de zorginstelling en huisarts, is het besluit weer teruggedraaid. Mevrouw krijgt weer reguliere zorg. Maar helaas komt ze ene paar weken later alsnog te overlijden, wat voor de nabestaanden lastig te verwerken is door de gebeurtenissen vooraf.
Volgens de Geschillencommissie mocht de zorgorganisatie dit besluit niet zelfstandig nemen. De familie had hierin gekend moeten worden. Omdat dit niet is gebeurd, heeft de zorgaanbieder niet voldaan aan de wettelijke zorgplicht. De nabestaanden zijn in het gelijk gesteld en ontvangen een schadevergoeding, onder andere voor de verlofdagen die een van de kinderen moest opnemen om zelf zorg te verlenen.