17 maart 2016 om 10:25
2 minuten lezen

‘Ouderen vaak dezelfde DNA-fouten als leukemiepatiënten’

Ongeveer één op de vijf ouderen heeft fouten in het DNA van zijn of haar bloedcellen, die ook voorkomen bij leukemiepatiënten. Opmerkelijk genoeg leiden deze genetische afwijkingen onder ouderen niet per se tot een lagere levensverwachting. Dat ontdekte een groep onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Technische Universiteit Delft en het Erasmus MC in Rotterdam. Dit meldt het Leids Universitair Medisch Centrum.

“We doen al jaren onderzoek naar de alleroudsten van onze samenleving en de mogelijke oorzaken van hun gezonde en lange levensloop’’, legt LUMC-onderzoeker Erik van den Akker uit. Het lichaam zou mogelijk verouderen, omdat het hele leven lang genetische fouten plaatsvinden die zich langzaam maar zeker ophopen. Om deze theorie te testen, namen Van den Akker en onderzoeksleider en hoogleraar Eline Slagboom het DNA van ouderen onder de loep. Voor het onderzoek zijn 864 ouderen van minimaal tachtig jaar oud onderzocht. Het bleek dat velen van hen het soort genetische afwijkingen dragen, waarvan eerder onderzoek heeft aangetoond dat deze een grote rol spelen in het ontstaan van leukemie. Van de onderzochte personen boven de 90 jaar heeft bijna twintig procent dit soort DNA-fouten in het bloed. Dat is aanzienlijk meer dan het aantal dragers dat in eerdere studies op de middelbare leeftijd werd gevonden. Er lijkt dus met het ouder worden een ophoping plaats te vinden van deze DNA-fouten.

Een opmerkelijk verschil is dat uit eerdere studies naar voren komt dat mensen op middelbare leeftijd met dezelfde DNA-fouten hier wel last van hebben. Zij hebben namelijk een kortere levensverwachting, aldus Van den Akker. ‘’De ouderen blijken juist geen nadelige gevolgen te ondervinden van dit type DNA-fouten in hun bloed, terwijl we ze doorgaans als een zeer kwetsbare groep zien. Uit onze studie bleek zelfs een 107-jarige vrouw al zeker 10 jaar een genetische afwijking te hebben, die vaak voorkomt in leukemiepatiënten. En zonder nadelige effecten.’’ Het onderzoek brengt vooral belangrijke informatie voor het gebruik van DNA-testen in ziekenhuizen bij het bepalen van het ziekteverloop onder leukemiepatiënten. Volgens Van den Akker worden ouderen mogelijk verkeerd beoordeeld als het om deze ziekte gaat, omdat ze de genetische afwijking bij zich kunnen dragen in hun bloed. Hij gaat verder onderzoek doen naar het erfelijk materiaal van deze groep ouderen.

©Nationale Zorggids 

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Ouderenzorg

    Zorgaanbieders Den Bosch en omgeving innen ondanks winstplafond nog altijd veel geld

    Vandaag om 13:49
    • Ouderenzorg

    Duizenden Drenten kunnen over tien jaar niet meer terecht bij de huisarts

    Vandaag om 09:39

Aankomende evenementen

19 May
Nationale AI in de Zorg Congres
  • Noord-Holland
26 May
Dokter in de Zaal: alles over radiologie
  • Drenthe
04 Jun
Hét netwerkcongres over Data en AI
  • Zuid-Holland