
‘Reablement ouderen kan heel effectief zijn, mits het niet wordt opgelegd’
Zelfredzaamheid is het toverwoord voor thuiswonende ouderen, maar niet iedereen voelt zich gehoord. In de gemeente Eemsdelta krijgen 80-plussers pas huishoudelijke hulp als ze eerst veertien weken een beweegprogramma volgen. Dat zorgt voor ophef. Niet elke oudere kán of wíl deelnemen, maar zonder deelname is er geen hulp. De lokale politiek luidt de noodklok. Dit meldt RTV Noord.
Het Powerful Ageing-programma in Delfzijl moet ouderen sterker maken, zodat ze minder hulp nodig hebben. Maar niet iedereen kan er zomaar aan meedoen. Zorg voor een zieke partner, geen vervoer of lichamelijke beperkingen? Hierop wordt geen uitzonder gemaakt: zonder deelname blijft de huishoudelijke hulp uit. Lokale partijen Lokaal Belang Eemsdelta en Eerlijk Democratisch Eemsdelta komen in actie en willen deze verplichte cursus schrappen.
Reablement
Nederland vergrijst in rap tempo. Er zijn steeds meer ouderen, maar tegelijkertijd is er steeds minder zorgpersoneel. De klassieke verzorgingshuizen bestaan niet meer en ouderen moeten langer thuis blijven wonen. Reablement, een aanpak die ouderen helpt langer zelfstandig te blijven, wordt gezien als een oplossing. Het idee: met training, hulpmiddelen en technologie kunnen ouderen meer zelf.
Volgens lector Hans Drenth worden ouderen onnodig afhankelijk gemaakt. “We zijn het normaal gaan vinden dat we dingen voor ouderen doen, daar moet misschien een omslag in het denken komen.” Kleine aanpassingen, zoals een lichtere koffiekan of een hulpmiddel om knoopjes dicht te doen, kunnen al helpen.
Zelf als het kan, samen als het moet
Zorgorganisatie NNCZ werkt al volgens dit principe. Hun aanpak, ‘Zam-Sam’ (zelf als het kan, samen als het moet), leert zorgmedewerkers anders kijken naar wat ouderen nog wél kunnen. Bestuurder Roeli Mossel ziet het als noodzaak: er zijn simpelweg te weinig zorgprofessionals. Niet elke hulpvraag kan door hen worden opgelost.
Zelfredzaamheid klinkt mooi, maar kan niet afgedwongen worden. Een goed gesprek is cruciaal, stelt onderzoeker Nicole Bruin. Juist door gezamenlijk doelen te stellen, waar ouderen en zorgverleners achter staan, werkt het. En wanneer op de juiste manier aan reablement wordt gewerkt, hebben ouderen vaker een gevoel van autonomie en betere kwaliteit van leven.