2 augustus 2023 om 10:32
< 1 min lezen
Spierverlies tijdens veroudering verhoogt het risico op vallen
Spierkracht neemt af bij het ouder worden, zeker als je weinig beweegt. Naast dat het risico geeft op het ontwikkelen van ziektes, vergroot het ook de kans op vallen. Een versnelde afbraak van spieren bij veroudering zorgt bijvoorbeeld voor een minder goed gevoel voor evenwicht. Een val is dan snel gemaakt. Dit meldt VeiligheidNL.
Een valongeval kan grote gevolgen hebben voor de zelfstandigheid van ouderen. 58 procent van de 65-plussers die in 2021 naar de Spoedeisende Hulp gingen na een valongeval werden behandeld voor een fractuur. Dit kan ertoe leiden dat een oudere steeds meer hulp nodig heeft bij de dagelijkse handelingen, zoals boodschappen doen en het huishouden.
Valrisico
De eerste stap om een val te voorkomen is checken of iemand een verhoogd valrisico heeft. Dit kan gemakkelijk door het stellen van drie vragen. Er is sprake van een verhoogd valrisico als er ‘ja’ geantwoord kan worden op tenminste één van de vragen:
- Ben ik het afgelopen jaar al eens gevallen?
- Heb ik angst om nogmaals te vallen?
- Heb ik moeite met bewegen?
Heeft iemand een verhoogd valrisico dan is het belangrijk om naar een zorgverlener te stappen, zoals een huisarts, fysiotherapeut of wijkverpleegkundige. Zij kunnen helpen om de kans op een val te verlagen. Zo kan een oudere bijvoorbeeld worden doorverwezen naar een speciaal beweegprogramma om te werken aan kracht en balans om vallen te voorkomen.
Zelfstandig blijven
Vallen voorkomen is belangrijk om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Fysiek actief zijn en blijven is de basis om spierverlies te voorkomen, en daarmee ook de kans op een val te verkleinen.
Door: Nationale Zorggids