Steeds meer mensen zien verzorgingshuis graag terugkeren, maar is dat de oplossing?
Een steeds grotere groep ouderen kan niet meer thuis wonen, maar heeft ook geen recht op een plek in het verpleeghuis. Klinisch geriaters zien hen geregeld op de spoedeisende hulp: verwaarloosd, eenzaam of met dementie. De roep om de terugkeer van het verzorgingshuis is steeds luider, maar is dat wel de oplossing? Experts stellen dat het idee van het bejaardentehuis inmiddels ook is geromantiseerd. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Het verdwijnen van het verzorgingshuis vanaf 2014 speelt een grote rol in het gat dat is ontstaan tussen thuis wonen en het verpleeghuis. Uit onderzoek door Panel Inzicht blijkt dat 64 procent van de Nederlanders het verzorgingshuis terug wil. Toch is dat volgens experts geen wondermiddel. En hoewel ouderen ook vinden dat deze vorm van wonen moet terugkeren, zouden ze er zelf niet eens willen wonen.
Ouderen willen zelf langer thuis wonen
Volgens voormalig staatssecretaris Clémence Ross-Van Dorp heeft de overheid juist op wens van de oudere ingezet op langer zelfstandig thuis wonen. Dat is wat mensen wilden. Ze stelt ook dat verzorgingshuizen inmiddels enigszins geromantiseerd zijn en dat er destijds ook veel eenzaamheid was. Veel panden waren bovendien aan een verbouwing toe en de kamers waarin ouderen woonden waren klein.
Wel vindt bestuurder Inge Borghuis van zorgorganisatie Amstelring dat de verzorgingshuizen te snel zijn gesloten. De langetermijngevolgen zijn daarbij vergeten, stelt ze. En dat is te zien bij thuiswonende ouderen die nu in appartementencomplexen zonder lift wonen, ouderen die te oud worden om elkaar te verzorgen of bejaarden die te ver van hun kinderen wonen om mantelzorg te ontvangen. De verzorgingshuizen voor mensen met een lichte zorgvraag verdwenen, maar voldoende investeringen voor zorg aan huis bleven uit. Dus de thuiszorg rapporteerde over mensen die niet voor zichzelf konden zorgen en desondanks minder uren thuiszorg kregen, vanwege de beperkte budgetten. Ook buurthuizen konden op minder geld rekenen, terwijl juist het sociale aspect daar zo belangrijk is. “Dat is een enorm gemis”, zegt Borghuis. “Je wilt juist terug naar gemeenschapsvorming.”
Verzorgingshuis 2.0
Maar is het verzorgingshuis dan het antwoord? Borghuis denkt van niet. Niet alle ouderen hebben de wens om bij elkaar te wonen. Wel is er behoefte aan het zogenoemde verzorgingshuis 2.0, waarbij mensen een veilige woonplek hebben, met zorg in de buurt en voldoende ontmoetingsplekken en voorzieningen. Dit zijn bijvoorbeeld ouderenhofjes of gemengde buurten vol met ouderen én gezinnen. Hiervoor zijn nog altijd tienduizenden speciale ouderenwoningen nodig. Maar de urgentie hierachter ontbreekt nog altijd.