20 december 2024 om 10:44
2 minuten lezen

Taxi- en ambulancechauffeurs hebben minder risico op overlijden door alzheimer

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky

Heeft navigatieverwerking wellicht iets te maken met het kans op overlijden door alzheimer? Onderzoekers denken van wel. Uit Brits onderzoek blijkt dat taxi- en ambulancechauffeurs minder risico op hebben op de hersenziekte dan andere beroepsgroepen. Ook piloten, kapiteins en buschauffeurs hebben een relatief laag risico, maar taxi- en ambulancepersoneel springen er met respectievelijk 1 en 0,9 procent overlijdens door alzheimer met kop en schouders bovenuit. Dit meldt RTL.

De onderzoekers gebruikten gegevens van 9 miljoen overleden personen met 443 verschillende beroepen. 8,9 miljoen mensen van deze groep hadden een ander beroep dan taxichauffeur, buschauffeur, kapitein, piloot of ambulancebestuurder. 3,88 procent van de totale groep overleden aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer, terwijl 1 procent van de taxibestuurders en 0,9 procent van de ambulancechauffeurs hieraan overleed. Dit percentage lag bij buschauffeurs op 3,1 procent, bij kapiteins op 2,8 procent en bij piloten op 4,6 procent.

Hippocampus

Vermoedelijk ligt navigatieverwerking hieraan ten grondslag. Taxichauffeurs moeten zelf hun route bepalen en ambulances moeten snel bij de dichtstbij gelegen ziekenhuis komen, terwijl busbestuurders een vaste route hebben en dus niet hoeven nadenken over navigatie. Ander onderzoek onder Londense taxichauffeurs toonde al een positieve verandering in de hippocampus. En dat is het hersengebied waar niet alleen alzheimer ontstaat, maar ook waar ruimtelijke kaarten in het hoofd worden gemaakt. Dat het effect bij de deze chauffeurs zo positief was heeft er volgens hoogleraar Albert Postma mee te maken dat zij nog vóór het in ontvangst nemen van hun diploma, heel Londen uit hun hoofd moesten kennen.

Vaker GPS gebruikt door jongere generaties

En daar komt meteen een kanttekening om de hoek kijken: want waarschijnlijk hebben oudere taxi- en ambulancechauffeurs inderdaad een verlaagd risico op alzheimer door navigatieverwerking, maar valt dat onder de jongere generaties wellicht tegen. Jongere bestuurders zijn het inmiddels gewend om met GPS te werken, waardoor ze een minder ontwikkeld ruimtelijk geheugen hebben. Ook stierven de taxichauffeurs eerder dan chauffeurs van bussen of kapiteins. Dit kan invloed hebben gehad op de onderzoeksresultaten. “Als je minder oud wordt, heb je een minder grote kans om dementie te krijgen.”

Relevante artikelen

Alles van ouderenzorg
    • Ouderenzorg

    Onvrijwillige mondzorg bij ouderen: ‘Zonder bewustwording bij zorgpersoneel is het een heel lastig verhaal’

    Gisteren om 10:14
    • Ouderenzorg

    IGJ geeft harde waarschuwing aan Hilton Zorg en Welzijn

    Gisteren om 09:48