Veel Nederlanders kunnen zich weigering reanimatie voorstellen, maar hebben geen penning
Veel Nederlanders overwegen om niet gereanimeerd te worden, maar slechts een klein deel heeft een niet-reanimerenpenning. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van de NVVE, zo meldt de NVVE.
Van de Nederlanders die de penning kennen, kan 73 procent zich voorstellen ooit reanimatie te weigeren. Toch heeft slechts 7 procent daadwerkelijk zo’n penning. Bij 75- tot 90-jarigen ligt dat percentage hoger, op 13 procent.
NVVE geeft penning weer uit
Vanaf 1 januari 2025 is de niet-reanimerenpenning weer verkrijgbaar bij de NVVE. Zorgverleners zien hiermee direct dat de drager geen reanimatie wenst bij een hartstilstand. Dit maakt de penning een waardevolle aanvulling op een verklaring in het medisch dossier.
Geschiedenis van de penning
De NVVE bedacht de penning in 1997 en gaf deze tot 2017 uit. Toen nam Patiëntenfederatie Nederland dit over, op verzoek van de Tweede Kamer. Die wilde een neutrale partij zonder lidmaatschapsvereiste. De subsidie hiervoor liep eind vorig jaar af, waarna de NVVE de penning weer overnam. Leden betalen 40 euro, niet-leden 55 euro.
Juridische status en voorlichting
De niet-reanimerenpenning is een rechtsgeldige wilsverklaring en valt onder de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). Zorgverleners moeten deze wens respecteren als iemand zich niet meer kan uitspreken.
NVVE-bestuursvoorzitter Fransien van ter Beek benadrukt dat de keuze voor reanimatie of niet heel persoonlijk is. De organisatie biedt daarom voorlichting, spreekuren en digitale lezingen om mensen te helpen bij hun besluit.