
Wlz-clausule in testament om op de eigen bijdrage te besparen?
Iedereen die in het verpleeghuis woont, moet een eigen bijdrage betalen. De hoogte daarvan is afhankelijk van diverse factoren, waaronder het inkomen en vermogen. Er is een manier om de eigen bijdrage te verlagen, namelijk door een Wlz-clausule te laten opnemen in het testament. Maar hoe effectief is dit in de praktijk? Radar zocht het uit.
De eigen bijdrage voor langdurige zorg hangt af van iemands inkomen, vermogen en gezinssituatie. Het CAK kijkt hierbij naar het vermogen in box 3. Voor alleenstaanden geldt dit jaar een vrijstellingsbedrag van 33.748 euro en voor mensen met een partner geldt een vrijstellingsbedrag van 67.496 euro. Van het vermogen boven deze grens telt 4 procent mee als inkomen voor de berekening van de eigen bijdrage. Het CAK gebruikt gegevens van twee jaar geleden, dus om de hoogte van de eigen bijdrage voor dit jaar te kunnen vaststellen, kijkt het CAK naar inkomensgegevens uit 2023.
Nieuwe bewoners in een verpleeghuis betalen de eerste vier maanden een lagere eigen bijdrage, variërend van 205 tot 1.076,60 euro per maand. Daarna kan dit oplopen tot maximaal 2.954,40 euro, tenzij je partner nog thuis woont of je aan andere voorwaarden voldoet.
Wat doet een Wlz-clausule?
Een Wlz-clausule in een testament geeft kinderen de mogelijkheid om hun erfenis eerder op te eisen als hun langstlevende ouder naar een verpleeghuis verhuist. Hierdoor neemt het vermogen van die ouder af, wat de eigen bijdrage in theorie zou kunnen verlagen.
CAK kijkt twee jaar terug
Omdat het CAK twee jaar terugkijkt, verlaagt een Wlz-clausule niet direct de eigen bijdrage. Soms heeft het effect, maar niet altijd. Notaris Linda van de Oudeweetering adviseert daarom vooraf te berekenen of het nut heeft. Hiervoor heeft het CAK een rekenhulp. Als de eigen bijdrage lager is dan de AOW en het pensioen, blijft het eigen vermogen onaangetast en is zo’n clausule overbodig.