Openbaar vervoer, NS, ProRail, beperking

AMSTERDAM - Zowel spoorbeheerder ProRail als vervoerbedrijf NS zijn goed op weg bij het verbeteren van treinen en stations voor mensen met een beperking. Volgens staatssecretaris openbaar vervoer Mansveld ligt ProRail op schema. De NS heeft echter meer tijd nodig voor de veranderingen, omdat het gelijksvloers maken van de instap enkel mogelijk is door nieuwe treinen te kopen, zo meldt de Volkskrant.

Tot die tijd worden passagiers met een beperking bij het instappen geholpen. Er zijn door het hele land al verbeteringen aangebracht. Zo zijn perrons op de juiste hoogte gebracht, toiletten voor rolstoelgebruikers aangebracht en routemarkeringen voor mensen met een visuele beperking aangebracht. In de opleidingen van de NS werd al aandacht besteed aan mensen met een beperking en zij zorgden er al voor dat kaartautomaten werden aangepast.

De staatssecretaris zal overigens beginnen aan een onderzoek om te kijken hoe het openbaar vervoer verder aan mensen met een beperking kan worden aangepast. Daarbij wordt ook de bereikbaarheid van de tram en de bus onder de loep genomen.

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal