Speeltuin

AMSTERDAM - Spelen in de natuur is waardevol voor de ontwikkeling van een kind, juist als het kind een handicap heeft. Het recentelijk verschenen boek ‘Allemaal Spelen’ gaat in op het thema van spelen in de natuur voor kinderen met een fysieke beperking of gedragsstoornis. Dit meldt de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK).

Natuurspeelplaatsen zijn uiterst geschikt voor samenspel tussen kinderen, ongeacht of de jongeren een handicap hebben of niet. Ze zijn daarom een ideale plek voor het kind om zich ‘gewoon’ te voelen. Ook verleggen kinderen daar hun grenzen en gaan ze uitdagingen aan. Daarnaast worden op een speelplaats alle zintuigen van een kind aangesproken, wat de ontwikkeling bevordert.

Het boek komt met illustraties en praktijkverhalen om mensen te motiveren gehandicapte kinderen te helpen door natuurlijk spelen ook voor hen mogelijk te maken. Omdat het rekening houden met gehandicapte kinderen op een speelplaats vaak een uitdaging vormt, gaat het boek daar verder op in.

© Nationale Zorggids / Florian Kersten