Oor, gehoor

HUIZEN - Terwijl eind vorig jaar nog sprake was van een piek in het aantal verkochte hoortoestellen, is meer dan 60 procent van de mensen met gehoorproblemen het komende half jaar niet van plan een hoortoestel aan te schaffen. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van opticienketen Specsavers.

“Dit is opvallend, want eind vorig jaar was nog sprake van een piek in het aantal verkochte hoortoestellen”, zegt een woordvoerder van het bedrijf. “Hierdoor kan niet worden uitgesloten dat veel mensen toen besloten een hoortoestel aan te schaffen, omdat zij nog in aanmerking kwamen voor een volledige vergoeding.”

Uit het onderzoek blijkt verder dat 41 procent zich er niet van bewust is dat vanuit de basisverzekering geen gratis hoortoestel meer wordt aangeboden.

Overigens is niet alleen sprake van een eigen bijdrage, maar heeft Zorgverzekeraars Nederland ook een nieuw protocol ingesteld voor het aanmeten van een hoortoestel. Die nieuwe methode moet ervoor zorgen dat mensen bij alle audiciens op dezelfde manier worden geholpen, maar heeft uiteindelijk ook invloed op de prijs.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz