Normal_maxima

Samen Meer, zo luidt het thema van de Appeltjes van Oranje 2014. Het Oranje Fonds bekroont hiermee drie sociale initiatieven die op succesvolle wijze groepen mensen met en zonder beperking met elkaar verbinden. Het Oranje Fonds nodigt organisaties uit hun initiatieven voor te dragen. 

Jaarlijks reikt Koningin Máxima als beschermvrouwe van het Oranje Fonds de Appeltjes van Oranje uit. De Appeltjes van Oranje zijn de meest prestigieuze prijs in het sociale domein en worden dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt. Onder het motto ‘Samen Meer’ zoekt het Oranje Fonds dit jaar naar sociale initiatieven die zich sterk maken voor het samenbrengen van groepen mensen met en zonder beperking. Directeur Ronald van der Giessen legt uit: 'Het Oranje Fonds wil op duurzame wijze mensen bij elkaar brengen die elkaar niet vanzelfsprekend ontmoeten. Wij hopen daarom op veel aanmeldingen van bijzondere initiatieven die rond dit thema actief zijn. Voorbeelden zijn een maatjesproject waarbij studenten optrekken met leeftijdsgenoten met een beperking of een klussendienst in de buurt voor mindervalide wijkbewoners.'

De prijs bestaat uit een bronzen beeldje in de vorm van een appeltje van oranje dat ontworpen en gemaakt is door Prinses Beatrix en een geldbedrag van 15.000 euro. In het verkiezingsproces van de komende editie kan het Nederlandse publiek voor het eerst meestemmen op hun favoriet. Voordrachten kunnen tot uiterlijk 30 september 2013 bij het Oranje Fonds worden ingediend via www.oranjefonds.nl/appeltjes.

Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het dertig miljoen euro aan organisaties die bijdragen aan een betrokken samenleving in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

© Nationale Zorggids