Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

(Novum) - Een op de drie zorgorganisaties komt in de problemen door de ingrijpende hervorming van de AWBZ. Dat stelt branchevereniging Actiz dinsdag op basis van onderzoek van PWC. De vereniging vreest dat zorgorganisaties over een aantal jaar op de fles zullen gaan. Volgens Actiz ligt het tempo waarin het kabinet wil bezuinigen te hoog.

PWC heeft 81 van de vierhonderd leden van Actiz gevraagd naar de verwachte gevolgen van de bezuinigingen op hun bedrijf. Bij de bedrijven die volgens het onderzoek in de knel komen te zitten werken ruim honderdduizend mensen die zorg leveren aan ongeveer 650 duizend mensen. Het gaat volgens Actiz vooral over bedrijven die zorg aan huis leveren.

Volgens een woordvoerder komt door de dreigende financiële problemen de continuïteit van de zorg in gevaar. Ze verwacht dat juist veel meer mensen een beroep gaan doen op zorg. Verder dreigen cliënten straks minder keuzevrijheid te hebben en kunnen zorgorganisatie de salarissen van hun medewerkers niet meer betalen.

Actiz presenteerde dinsdag een plan om het aantal faillissementen bij zorginstellingen te beperken.