Normal_rolstoel__3_

Bij patiënten met multiple sclerose (MS) is ongerustheid ontstaan over de vergoeding van een belangrijk medicijn tegen deze zenuwziekte nadat de MS Vereniging Nederland 'signalen' binnen kreeg dat het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) minister Edith Schippers (Volksgezondheid) binnenkort gaat adviseren het geneesmiddel uit het verzekeringspakket te schrappen. Dat meldt Trouw.

Multiple sclerose is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Door ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg krijgen patiënten last van bijvoorbeeld krachtverlies, vermoeidheid en bewegingsstoornissen. Patiënten raken soms op jonge leeftijd al invalide. Ongeveer 950 van de pakweg 16.000 MS-patiënten krijgen eens per maand het geneesmiddel natalizumab toegediend via een infuus, omdat een ander medicijn bij hen niet werkt. Vanwege de hoge prijs is het geen optie om het middel uit eigen zak te betalen.

Verenigingsdirecteur Jacqueline Solleveld: 'Zeker bij een slopende ziekte als MS, waarvoor slechts een beperkt aantal geneesmiddelen op de markt is, is de toegankelijkheid ervan voor iedere patiënt belangrijk.' Natalizumab kan MS-klachten verminderen en progressie van de ziekte tegenhouden. Volgens de vereniging 'weet het patiënten soms letterlijk uit hun rolstoel te halen'. Aan natalizumab kleeft wel een bijwerking: het kan het potentieel dodelijke virus PML activeren. Volgens Solleveld is dat risico echter aanvaardbaar. 'Een neuroloog kan met een speciale test zien of PML eraan zit te komen of niet.'

Volgens een woordvoerder van het CvZ liggen alle opties nog open. 'Het medicijn wordt momenteel opnieuw beoordeeld door onze Wetenschappelijke Adviesraad. Vier jaar geleden is besloten om natalizumab tijdelijk toe te laten en zoals afgesproken wordt daar nu opnieuw naar gekeken'. Er zou dus geen speciale reden zijn om de vergoeding van het geneesmiddel te heroverwegen. Het CvZ benadrukt dat een vergoedingsadvies gebaseerd wordt op bijvoorbeeld de kosten van een medicijn, niet op de veiligheid daarvan. De CvZ-zegsman denkt dat het conceptadvies pas over een maand of twee verschijnt.

© Nationale Zorggids