Normal_zorgverzekeringen_verzameling

Het lukt grote verzekeraars om de tarieven voor logopedisten, ergotherapeuten en fysiotherapeuten in 2014 te bevriezen en soms fors te verlagen. Daardoor lopen de verschillen in de vergoedingen tussen grote en kleine verzekeraars lopen op. De tarieven van marktgiganten als Achmea en VGZ voor logopedisten liggen tot 23 procent lager dan de vergoedingen van kleinere verzekeraars. Dat meldt de Volkskrant.

Het dagblad deed onderzoek naar de tarieven voor 2014 van deze drie groepen therapeuten. Sinds de invoering van de vrije markt in 2006 is het niet eerder voorgekomen dat de verschillen in de vergoedingen tussen grote en kleine verzekeraars zo groot zijn. Patiënten profiteren van het scherpe inkoopbeleid van de grote verzekeraars. Zorgverzekeraars hebben geen winstoogmerk, de lage tarieven zouden daarom tot lagere zorgpremies moeten leiden.

De verschillen tussen de grote en de kleine verzekeraars zijn het grootst in de logopedie. Kleine verzekeraars bieden logopedisten een tarief van 38,03 euro per behandelsessie van 30 minuten. De vier grote verzekeraars (Achmea, VGZ, CZ en Menzis, samen goed voor 14,7 miljoen verzekerden) bieden de logopedisten nu tarieven tussen de 29,22 en 29,80 euro. Op basis van de tarieven die kleine verzekeraars bieden, kunnen logopedisten die voltijds werken na aftrek van kosten een bruto jaarsalaris van 51 duizend euro verdienen, blijkt uit cijfers van accountantsorganisatie KPMG. Met de tarieven die de grote verzekeraars bieden, daalt dit salaris tot 38 duizend euro bruto.

'Als de tarieven zo dalen, hebben logopedisten te weinig geld over om van te leven', zegt bestuursvoorzitter Chris Oomen van de kleine zorgverzekeraar DSW. 'Maar als de zorgverleners zulke lage biedingen accepteren, wordt het voor ons ook onhoudbaar om die hogere tarieven te blijven betalen.' Het staat ontevreden zorgverleners vrij om te onderhandelen over een hoger tarief. Maar in de praktijk is dat onmogelijk, stellen woordvoerders van de brancheverenigingen van logopedisten, fysiotherapeuten en ergotherapeuten.

'Het is evident dat wij voor de zorg voor onze 4,2 miljoen verzekerden zo scherp mogelijk proberen in te kopen', zegt een woordvoerder van VGZ. 'Het is aan de aanbieder zelf of die op basis van dat tarief een contract met ons wil afsluiten.' Geen van de geraadpleegde verzekeraars wil details prijsgeven over de wijze waarop de tarieven worden vastgesteld. Deze informatie geldt als concurrentiegevoelig.

© Nationale Zorggids