Normal_baha_sound_processing_device_in_place

Het Maastricht UMC+ test een nieuw type hoorimplantaat die de kwaliteit van leven moet verbeteren voor patiënten die eenzijdig doof zijn of geen gehoorapparaat kunnen verdragen. Volgens een nieuwe technologie wordt het implantaat in de huid en het bot achter het oor aangebracht en vergroeit hier vervolgens mee. Dat meldt Medical Facts.

Het zogeheten Baha® (Bone Anchored Hearing Aid) implantaat bestaat uit een geluidsprocessor en een implantaat dat operatief achter het oor wordt ingebracht. Een KNO-specialist kan deze ingreep tegenwoordig in korte tijd uitvoeren en soms zelfs onder lokale verdoving. Het implantaat zal zich vervolgens dankzij de toegevoegde DermaLock™-technologie met de huid verbinden. Dat zou ontstekingen verminderen en de patiënt krijgt ook geen last van haarverlies of littekenweefsel. Volgens KNO-arts prof. dr. Robert Stokroos die het onderzoek naar het nieuwe implantaat leidt waren de vervelende bijwerkingen van het implantaat regelmatig een reden voor patiënten om het implantaat af te wijzen. “We denken dat het Baha implantaat dit kan verbeteren en een natuurlijker resultaat oplevert,” zegt Stokroos.

Het nieuwe implantaat is geschikt voor mensen die aan één kant doof zijn, geen hoorapparaat kunnen verdragen of middenoorproblemen hebben en ondanks operaties onvoldoende kunnen horen. Het Maastricht UMC+ onderzoekt ook wat de effecten van het implantaat zijn op onder meer pijn, ongevoeligheid, kosteneffectiviteit en de kwaliteit van leven.

Op dit moment doen achttien patiënten van het Maastricht UMC+ mee aan het onderzoek. Patiënten die in aanmerking komen voor een Baha implantaat kunnen over het algemeen deelnemen aan het onderzoeksprogramma. Het onderzoek vindt naast het Maastricht UMC+ ook plaats in het Amphia Ziekenhuis in Breda, het Deventer Ziekenhuis en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

© Nationale Zorggids