Normal_ambulance__6_

(Novum) - De vergoeding van ziekenvervoer voor blinden, slechtzienden en mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel verdwijnt mogelijk uit de zorgverzekering. Gemeenten zouden hier dan verantwoordelijk voor worden. Patiëntenverenigingen vrezen dat hun leden te maken krijgen met hoge vervoerskosten, te laat komen voor afspraken in het ziekenhuis of zelfs zorg gaan mijden, zeggen woordvoerders maandag in het Nederlands Dagblad.

De maatregel moet 33 miljoen euro besparen. Het ziekenvervoer kost nu jaarlijks 129 miljoen euro, maar blijft als het aan Zorginstituut Nederland ligt alleen beschikbaar blijven voor nier- en kankerpatiënten. Visueel gehandicapten en rolstoelafhankelijken zouden dan een beroep moeten doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning, waardoor deze groepen afhankelijk worden van de gemeente om naar het ziekenhuis of behandelcentrum te worden vervoerd.

Zorginstituut Nederland heeft dit geadviseerd aan minister van Volksgezondheid en Welzijn Edith Schippers (VVD), schrijft de krant. Zij neemt volgens het dagblad waarschijnlijk eind juni een besluit over het advies, als ze de samenstelling van het basispakket van de zorgverzekering bekendmaakt.

De Oogvereniging vindt dat het Zorginstituut een 'te rooskleurig beeld' schetst van het vervoer dat gemeenten aanbieden. "Een regiotaxi is voor ziekenvervoer bijvoorbeeld niet geschikt, want voor een afspraak in het ziekenhuis, revalidatiecentrum of specialistisch zorginstituut kun je niet een aankomstmarge hebben van een uur. Je moet op tijd komen", zegt de coördinator zorgtransitie van de Oogvereniging in de krant.

De belangenvereniging voor mensen met een beperking, Ieder(in), benadrukt het belang van een betrouwbare en voor patiënten betaalbare vervoersvoorziening. "Wij vinden het onverstandig dat men van een goed werkende regeling wil afstappen, terwijl de beoogde oplossing onzeker is", zegt een woordvoerder.

De taxibranche is er ook niet gerust op. Volgens Koninklijk Nederlands Vervoer brengt het Zorginstituut met het advies de goede samenwerking tussen verzekeraars en taxibedrijven in gevaar.