Normal_rolstoel__3_

De meeste mensen met een dwarslaesie kunnen niet meer lopen en zijn afhankelijk van een rolstoel om zich voort te bewegen. Hierbij worden hun schouders zeer intensief gebruikt. Tot nu toe werd gedacht dat patiënten pas na enkele jaren in een rolstoel klachten ontwikkelen aan de de schouders. Uit een onderzoek van Inge Hoogland-Eriks aan het UMCG blijkt nu dat het anders zit.

Bij mensen met een dwarslaesie blijken de schouderproblemen al vrij snel te ontstaan. Patiënten met een dwarslaesie krijgen niet vaker, maar wel ernstigere slijtage aan de schouders dan mensen zonder dwarslaesie. Om een goed beeld te krijgen van schouderpijn bij mensen met een dwarslaesie onderzocht Hoogland-Eriks samen met collega's een groep van 225 personen met een recente dwarslaesie. Deze personen werden gevolgd vanaf de eerste revalidatie tot vijf jaar na ontslag.

De schouderproblemen komen vooral voor bij mensen met een hoge dwarslaesie. De patiënten met een verminderde functie van de schouder tijdens de revalidatie blijken verder op termijn meer hulp nodig te hebben en minder kans op betaald werk te maken dan patiënten die hun schouders goed kunnen bewegen. De promovenda geeft daarom adviezen over hoe schouderproblemen in een rolstoel zo veel mogelijk voorkomen kunnen worden.

Hooglands-Eriks pleit voor een optimaal passende rolstoel, levenslange training en regelmatige medische controle van schouder, zithouding, hulpmiddelen en rolstoelvaardigheden. In haar proefschrift wijst ze erop dat de juiste hulp een complex zorgvraagstuk is, waarbij goedkoop (bijvoorbeeld bezuinigen op hulpmiddelen) soms duurkoop is.

© Nationale Zorggids