Normal_normal_normal_doofblind

Deze week gaat de film 'Marie Heurtin' in première, waarin het verhaal wordt verteld van de doofblinde Marie. Zij leert van een non een handalfabet, dat tegenwoordig nog steeds wordt gebruikt. EenVandaag besteedt in de uitzending van vandaag aandacht aan de film, aan doofblindheid en aan de tactiele gebarenmethode, die door bezuinigingen in de zorg onder druk komt te staan. Dat meldt EenVandaag.

Het verhaal van de doofblinde Marie speelt in de 19e eeuw. De non Marguerite is vastbesloten om de onaangepaste Marie te leren communiceren. De non weet het vertrouwen te winnen van het meisje door voor het eerst in de geschiedenis een soort handalfabet te ontwikkelen waardoor Marie met haar aangeboren doofblindheid leert communiceren.

Deze methode, waarbij lettertekens van het alfabet voelbaar worden gemaakt op de hand, wordt tot op de dag van vandaag nog gebruikt bij aangeboren doofblinden om hen te leren horen en spreken met de hand. Het belang van de tactiele gebarenmethode werd onlangs wetenschappelijk aangetoond; de communicatie blijkt van grote waarde voor het welbevinden van doofblinden en draagt mogelijk bij aan het voorkomen van probleemgedrag.

In de uitzending van EenVandaag komt hoogleraar Marleen Janssen van de Rijksuniversiteit Groningen aan het woord. Als enige hoogleraar doofblindheid in Europa luidt zij de noodklok over de zorg aan doofblinden. Met de overheveling van zorgtaken naar de gemeenten blijkt er niet langer geld beschikbaar om ouders en hulpverleners de intensieve gebarenmethode aan te leren. Ook spreekt EenVandaag met de doofblinde Johan Groskamp, die de gebarenmethode aanleert aan familie, begeleiders en vrienden van doofblinden.

© Nationale Zorggids