Normal_braille

Gisteren was het Wereld Brailledag. Voor NLBB Vereniging van Leesgehandicapten het moment om haar doelen voor 2015 naar buiten te brengen. De Vereniging werkt al jaren aan promotie rondom braille en braille leren. Nieuw dit jaar is meer aandacht voor leesmogelijkheden voor de jonge generatie blinden en slechtzienden, maar de vereniging blijft ook strijden voor het leren van braille op latere leeftijd. Dit meldt NLBB.

Voor zowel jonge als oudere blinden en slechtzienden is braille een belangrijke vaardigheid. Kennis van het brailleschrift biedt mensen de mogelijkheid om de regie in eigen handen te houden. Tijdens het Braillesymposium van NLBB in november kwam de jonge generatie braillelezers aan het woord, voor wie braille cruciaal is voor hun toekomst. NLBB Vereniging van Leesgehandicapten behartigt de collectieve belangen van mensen met een leesbeperking die zijn aangewezen op gesproken tekst, braille, digitale tekst of grootletterboeken.

Waar jongeren al vroeg door middel van braille hun toekomst in eigen handen houden, is er ook een groep die pas op latere leeftijd (50+) blind of slechtziend wordt. Lange tijd werd het deze groep afgeraden om nog braille te leren. Het zou te intensief zijn of zelfs niet mogelijk. Het tegendeel is waar; iets dat wordt bewezen door de mensen die wel de stap hebben gemaakt om braille te leren. Het bewustzijn over de meerwaarde van braille is door de jaren heen vergroot. De zelfredzaamheid en onbeperkte mogelijkheden die braille biedt, zijn juist voor deze doelgroep belangrijk om mee te kunnen blijven draaien in de maatschappij. Om braille leren op latere leeftijd te stimuleren, is nu het boekje "Op weg naar braille" beschikbaar, waarin de beginselen van het brailleschrift staan. Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door Koninklijke Visio en Bartiméus.

© Nationale Zorggids