Normal_osteoporose

Patiënten die last hebben van osteoporose (botontkalking) hebben een hoger risico op plotsdoofheid dan mensen zonder de botziekte. Dat blijkt uit onderzoek van het Chi Mei medisch centrum uit Taiwan, meldt Gezondheidsnet. 

De onderzoekers keken naar medische gegevens van 10.660 mensen die de diagnose osteoporose kregen tussen 1999 en 2008. Deze gegevens werden vergeleken met 31.980 personen zonder de botziekte. 91 patiënten met osteoporose kregen later te maken met plotsdoofheid. In de groep mensen zonder de botziekte, die drie keer zo groot is, bleken er 155 mensen te zijn met plotsdoofheid. Dit betekent dat de kans op bepaalde gehoorproblemen 1,76 keer groter is bij mensen met osteoporose.

Vooral ouderen hebben last van osteoporose. Het betreft met name personen die ouder dan 75 jaar zijn. “Er zijn steeds meer aanwijzingen dat osteoporose niet alleen de gezondheid van botten beïnvloedt, maar ook het cardiovasculaire (hart- en bloedvaten) en cerebrovasculaire (bloedvaten in de hersenen) systemen”, zegt onderzoeker Kai-Jen Tien. “Ons onderzoek suggereert dat plotselinge doofheid één van de problemen is waarmee osteoporose in verband staat.”

© Nationale Zorggids