Logo_per_saldo

Er lijkt schot te komen in het oplossen van de chaos rondom de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten. Volgens belangenvereniging Per Saldo verloopt het betalen van nieuwe declaraties door de Sociale Verzekeringsbank (SVB) soepel. Dat meldt De Telegraaf. 

Volgens ingewijden zijn de problemen in het verwerken van alle rekeningen zo goed aangepakt dat staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid voorlopig ook uit de problemen is. De achterstanden zijn de afgelopen dagen flink ingelopen: waar normaal gemiddeld 8.000 betaling per dag worden gedaan, waren dat vorige week soms wel 20.000 per dag.

Hoewel het beter gaat, wijst Per Saldo er nog wel op dat er nog steeds zeventig keer per dag een speciaal noodteam in actie moet komen. Dat moet omdat zorgverleners door het ontbreken van geld in nood verkeren. "Dat klinkt niet veel, maar het zijn wel mensen die diep in de problemen zijn gekomen”, zegt Cynthia Vogelaar van Per Saldo. De belangenorganisatie vindt het daarnaast vervelend dat de SVB niet uit zichzelf bij mensen aanklopt bij wie iets onjuist is in de administratie.

De SVB schreef vorige week een brief aan alle mensen die een pgb ontvangen, waarin werd aangeraden om rekeningen digitaal in te dienen. Driekwart van de mensen doet dit nog per post. Volgens betrokkenen werkt het digitale systeem inmiddels goed. 

© Nationale Zorggids