Normal_oog
Het hoofdbestanddeel van Nivea-crème is de stof lanosterol. Dit stofje werkt mogelijk in het bestrijden van staar. Dit zeggen Amerikaanse en Chinese oogartsen. Staar is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid of blindheid. Dit meldt NU.nl.
De oogartsen voerden onderzoek uit naar de werking van de stof op de oogaandoening staar. Zij ontdekten dat de vertroebelingen van de lens fors verminderd worden door de stof. De onderzoekers ontdekten dit bij proeven op konijnen en honden. 
 
Staar is een oogaandoening waarbij de ooglens troebel wordt. De lens in normaal gesproken helder en doorzichtig. Een troebele lens verstoort lichtstralen in hun beloop, en daardoor ontstaat dus een scherp beeld op de lens. Het gezichtsvermogen wordt daarmee steeds slechter naarmate het ziekteproces verder vordert. 
 
Staar komt veel voor bij mensen die ouder dan 55 jaar zijn. 20 procent van de 85-jarigen heeft ouderdomsstaar. Momenteel kan de oogaandoening alleen verholpen worden door de lens operatief te vervangen. Er wordt dan een kunststof lens geplaatst. Dit maakt de behandeling (relatief) duur. De kosten voor behandelingen van staar liggen in Nederland per jaar tussen de 150 en 200 miljoen euro. 
 
© Nationale Zorggids