Normal_rss_entry-11441

Georgina Verbaan, Raymond Thiry, Sanne Vogel, Derek de Lint en Peter Blok zijn een aantal van de Nederlandse acteurs die een speciale audiodescriptie (AD) voor een Nederlandse film hebben ingesproken. Dit is een nieuwe app waarmee mensen met een visuele beperking toch films kunnen 'zien'. In de pauzes tussen de dialogen beschrijft een voice-over de visuele elementen uit de film.

De bijzondere app werd vorige week gepresenteerd en staat de komende dagen centraal op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Georgina Verbaan heeft de Nederlandse jeugdfilm De Boskampi's 'ingesproken', Derek de Lint heeft Zwartboek van Paul Verhoeven gedaan en Sanne Vogel verzorgde de voice-over voor sf-epos Boy 7.

Dankzij de audiodescriptie horen visueel beperkten tijdens stille scenes wat bepaalde niet-hoorbare gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn zijn. Door deze extra uitleg kunnen mensen met een visuele beperking de film veel beter volgen, zowel thuis als in de bioscoop. Nederland telt zo'n 350.000 blinden en slechtzienden.

Vier bioscopen
Voorafgaand aan de vertoning in de bioscoop downloadt de gebruiker het audiodescriptie bestand van de film. De app herkent de film aan het originele geluidspoor en speelt op de telefoon automatisch de juiste audiodescriptie af.

Een aantal jaren geleden deed audiodescriptie zijn intrede in Nederland, maar het aanbod van films voorzien met AD stagneerde. Slechts een viertal bioscopen in Nederland was uitgerust om AD te kunnen aanbieden. Dit en de productiekosten weerhield filmproducenten ervan hun films te voorzien van een audiodescriptiespoor. Opvallend is dat in andere landen zoals Amerika, maar ook andere Europese landen als België, Duitsland en Frankrijk wel een groot deel van de films zijn voorzien van audiodescriptie.

De initiatiefnemers van het project zijn Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en Soundfocus (producent van audiodescriptie). Zij dragen samen de investering voor de ontwikkeling van de app, die voor gebruikers gratis te gebruiken zal zijn.