Normal_7194630246_c23df4122c_b

Als Nederlanders voor de keus gesteld worden, zouden ze massaal liever doof dan blind zijn. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van MacuView ter gelegenheid van de internationale dag van het zicht op 8 oktober. 92 procent van de Nederlanders verkiest doofheid boven blindheid. Vrouwen (93 procent) net iets vaker dan mannen (90 procent). Dit meldt UMS Media. 

Deelnemers verkiezen doofheid boven blindheid omdat de wereld meer om zien dan om horen zou draaien. Veel mensen vrezen het moment dat ze hun partner en kinderen niet meer kunnen zien. Ook is er angst voor het leven in een wereld die 24 uur per dag zwart als de nacht is. Eén van de deelnemers denkt dat doofheid hem veel gezeur bespaart. 

De mensen die blindheid verkiezen boven doofheid zijn vaker hoog opgeleid. Twaalf procent van de hoog opgeleiden verkiest blindheid, tegenover zes procent bij laag opgeleiden. Ook mensen die een gehoorapparaat dragen, kiezen met dertien procent vaker voor blindheid. "Zonder muziek zou ik niet kunnen leven," is de meest genoemde toelichting. Ook makkelijker kunnen communiceren wordt vaak genoemd. En bij een leven zonder geluid wordt gevreesd voor eenzaamheid.
 
© Nationale Zorggids