Normal_copyright_stockfreeimages_tandarts_controle

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de mondzorg in de gehandicaptenzorg met bezoeken aan 14 zorgaanbieders in kaart gebracht. Goede mondzorg in de gehandicaptenzorg is belangrijk, omdat mensen met een verstandelijke beperking meer dan andere mensen problemen hebben met hun gebit. Daarnaast kan pijn in de mond gedragsproblemen veroorzaken. Uit het onderzoek van de inspectie bleek dat bij een deel van de bezochte zorgaanbieders de mondzorg niet voldoende op orde was. Dit meldt Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Mensen met een verstandelijke beperking hebben meer dan andere mensen problemen met hun gebit. Daarnaast is het poetsen van het gebit van mensen met een verstandelijke beperking voor medewerkers niet makkelijk. Vaak is er verzet tegen het tandenpoetsen. Hierdoor hebben mensen met een verstandelijke beperking meer kans op tandvleesontsteking en gaatjes. Goede mondzorg kan behalve klachten aan het gebit ook problemen voorkomen als gedragsproblemen, ondervoeding, spraakgebrek, en andere gezondheidsklachten.

Uit onderzoek van de inspectie blijkt dat er voor bijna alle cliënten een plan is gemaakt over de dagelijkse mondverzorging. Nog niet overal is de mondzorg op orde. Zo is er nog niet bij alle zorgaanbieders genoeg kennis over goede mondzorg in de gehandicaptenzorg. Ook vindt er te weinig scholing plaats over dit onderwerp en wordt niet goed genoeg bijgehouden hoe vaak een cliënt de tandarts bezoekt.

De inspectie vindt dat de mondzorg in de gehandicaptenzorg beter kan en wil dat zorgaanbieders meer aandacht gaan besteden aan mondzorg. De inspectie verwacht dat zorginstellingen samen met andere relevante partijen in kaart gaan brengen wat goede mondzorg in de gehandicaptenzorg betekent. En hoe dat in de praktijk er uit moet zien. De inspectie zal met inspectiebezoeken de ontwikkelingen en verbeteringen van de mondzorg in de gehandicaptenzorg blijven volgen.

Door: Redactie Nationale Zorggids