Normal_ict_digitaal_computer_muis

Het project 'Sociale relaties en ICT: bevorderen van coping, autonomie en welzijn' is één van de 6 projecten van het Nationaal Programma Gehandicapten 'Gewoon Bijzonder' van ZonMw die 16 september van start gaat. Het doel van het project is het sociaal leven van mensen met een verstandelijke beperking te bevorderen met behulp van geavanceerde technologie. Dat melden Bartiméus en Ons Tweede Huis. 

Paula Sterkenburg, GZ-psycholoog bij Bartiméus en docent aan de VU Amsterdam: “Het is een gezamenlijk project van zorgaanbieders ASVZ, Cordaan, Ons Tweede Thuis en Bartiméus, cliënten en cliëntvertegenwoordigers, waaronder het Prader-Willi Fonds en Stichting Down Syndroom, ICT-organisatie Stichting Accessibility en onderwijsorganisaties TU/e, VU, HvA en ROC Amsterdam. Met dit project willen de samenwerkende partijen sociale relaties van mensen met een beperking bevorderen met behulp van geavanceerde technologie.”

Het plan is om drie deelprojecten uit te voeren. Het eerste project betreft het ontwikkelen en testen van de serious game ‘Jij & Ik’. Deze game moet het mentaliserend vermogen van mensen met een licht verstandelijke beperking bevorderen. In het tweede project wordt het instrument ‘Aansluiten & Stimuleren’ ontwikkeld voor ouders en begeleiders van mensen met een ernstig verstandelijke beperking. Tot slot wordt een 'HiSense app' ontwikkeld voor ouders en begeleiders van mensen met een matig of licht verstandelijke beperking.

Technologie valt niet meer weg te denken in de zorg. ICT biedt veel mogelijkheden aan mensen met een verstandelijke beperking. Maar weinig ICT richt zich op het aanleren van empathie en mentaliseren, kunnen nadenken over je eigen denken en voelen en dat van andere mensen. Dit terwijl het vormen van duurzame affectieve relaties de kern is van het verbeteren van de zorg. Duurzame affectieve relaties vergroten de kwaliteit van bestaan van mensen.  

De projecten gaan vanaf 16 september van start en hebben allen een looptijd van vier jaar. Bartiméus hoopt tussentijds al resultaten te kunnen geven. 

Door: Redactie Nationale Zorggids