Normal_blindenstok_blind_slechtziend

Beacons, zendertjes die omgevingsinformatie naar mobiele telefoons versturen, moeten blinden en slechtzienden in de toekomst helpen navigeren door de stad. Studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) werken samen met Koninklijke Visio aan een applicatie hiervoor. Via de app worden de beacons die op straat hangen omgezet in audioberichten voor visueel beperkten. Dat meldt de HvA.

De eerste versie van de app is ontwikkeld door studenten van de studie Communication and Multimedia Design (CMD) en ICT-studenten, onder leiding van onderzoeker Joey van der Bie. De app heeft de naam ‘Eyebeacon’ gekregen. Door op drukke plekken beacons op te hangen kunnen ze via een draadloze verbinding een signaal over de omgeving verzenden. Mobiele telefoons in de buurt vangen het signaal op. ‘Eyebeacon’ zorgt ervoor dat blinden en slechtzienden deze signalen als audioberichten ontvangen. In de berichten wordt bijvoorbeeld een druk kruispunt of station. Voor de slechtziende gebruiker worden in de app ook plaatjes of teksten gebruikt.

Met behulp van GPS is een locatie gemakkelijk te bepalen, echter is GPS niet altijd toereikend. “Het komt vaak voor dat de GPS achterloopt op waar je je op dat moment bevindt. De beacons verstrekken veel gedetailleerdere informatie over je omgeving; bijvoorbeeld of het een druk kruispunt is, een uitrit, of andere punten waar de gebruiker op moet letten”, vertelt ICT-student Mijnisha Singh. Onderzoeker Van der Bie heeft inmiddels een onderzoeksaanvraag ingediend bij ZonMw om de app verder te kunnen ontwikkelen samen met Koninklijke Visio.

Door: Redactie Nationale Zorggids