Logo_umcu_umc_utrecht_logo

Een volledig verlamde Nederlandse vrouw met spierziekte ALS heeft een hersenimplantaat gekregen die haar gedachten omzet naar een spraakcomputer. Artsen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) hebben elektroden op haar hersenen geplaatst. De vrouw kan niet meer praten en bewegen, maar dankzij het implantaat kan ze weer communiceren. Dat melden NOS en de Telegraaf. 

Als de vrouw in haar gedachten haar vingers beweegt, vangen de elektroden op haar hersenen het signaal op. Een kleine zender buiten haar lichaam zorgt ervoor dat haar hersenactiviteit wordt omgezet tot een muisbeweging. Vervolgens kan ze op een scherm het alfabet creëren en woorden maken die de spraakcomputer uitspreekt.

De techniek is thuis door de vrouw te gebruiken. Volgens het UMCU een unieke ontwikkeling. “Dit is een belangrijke doorbraak in het bereiken van zelfstandige communicatie bij ernstig verlamde patiënten. Of de verlamming nou veroorzaakt is door ALS, een hersenbloeding of een trauma”, zegt professor Nick Ramsey van het UMC Utrecht Hersencentrum. Als het implantaat bij drie mensen goed werkt, hoopt het ziekenhuis een grootschalige, internationale trial te starten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids