Normal_rolstoel__3_

Patiënten met een dwarslaesie blijven na de revalidatie vaak onnodig lang in een kliniek. Het huis is nog niet aangepast aan hun behoeften, waardoor het niet verantwoord is om naar huis te gaan. Gemeenten voeren woningaanpassingen steeds minder snel uit, terwijl de revalidatie tegelijkertijd sneller gaat. Dat meldt Nieuwsuur.

Na hun revalidatieperiode zijn patiënten met een dwarslaesie genoodzaakt om maanden in een revalidatiekliniek te verblijven in plaats van thuis of tijdelijk in een verpleeghuis. Dergelijke tijdelijke opvang in een verpleeghuis is sinds vorig jaar niet meer mogelijk.

“Het gaat om een groeiende groep mensen die al keihard knokt om met die zware aandoening te leven, en nu ook nog moet knokken tegen ontoegankelijke bureaucratie. Dat moeten we niet willen”, zegt Jos Dekkers van Dwarslaesie Organisatie Nederland (DON). Een verblijf in een revalidatiecentrum is bovendien niet goedkoop. Iemand die daar een maand verblijft is al gauw zo’n 15.000 euro per maand kwijt.

Ziekenhuizen ondervinden ook problemen door de doorstroomproblemen in de revalidatieklinieken. Zij kunnen mensen om die reden minder snel doorverwijzen, waardoor patiënten me een dwarslaesie in het ziekenhuis ook noodgedwongen langer moeten wachten op hun revalidatietraject.

Patiëntenorganisatie DON en revalidatieartsen willen dat gemeenten spoedprocedures invoeren bij woningaanpassingen en pleiten bovendien voor het opnieuw instellen van tijdelijke opvang in verpleeghuizen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft laten weten contact op te nemen met de betrokken organisaties om meer informatie over de situatie te verkrijgen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids