Normal_meisje_tiener_knuffelbeer_slaapkamer

Loverboys en menshandelaren weten op welke signalen zij moeten letten bij jongeren met een licht verstandelijke beperking (lvb). Dit maakt meisjes en jongens met een lvb extra kwetsbaar om hier slachtoffer van te worden. Vier zorgorganisaties organiseren daarom in 2017 een bijeenkomst voor zorgprofessionals om de gevaren die voor hun cliënten op de loer liggen te bespreken. Lvb'ers die slachtoffer zijn geworden van mensenhandel of loverboys moeten bovendien passende zorg krijgen. Dat meldt het Landelijk kenniscentrum LVB.

Afgelopen augustus is het project ‘Aanpak minderjarige slachtoffers mensenhandel/ loverboyproblematiek lvb/ggz’ van start gegaan. Tijdens de startbijeenkomst spraken zestig zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen onder andere over de samenwerking tussen zorgorganisaties en het strafrechtketen en de rol die social media speelt. Facebook, Twitter en Instagram worden vaak gebruikt door mensenhandelaren omdat zij jongeren op deze manier sneller en agressiever kunnen benaderen.

Meisjes en jongens met een lvb die slachtoffer zijn geworden van mensenhandel of loverboys kampen vaak met psychische problemen. De zorg hiervoor blijkt echter niet toereikend. In de nabije toekomst wordt een nieuwe handreiking uitgedeeld aan zorgprofessionals in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) en gehandicaptenzorg, waarin handvatten staan voor zorg, opvang en behandeling van de groep lvb’ers die slachtoffer zijn geworden van een loverboy of mensenhandelaar.

Intermetzo, Middin, Herlaarhof (in samenwerking met de Koraalgroep) en Ambiq organiseren in januari en februari aanstaande ieder in hun eigen regio een bijeenkomst over hulp aan slachtoffers van mensenhandel of loverboys binnen de lvb- en ggz-sector. De bijeenkomst is voor jeugdhulpprofessionals, professionals in de jeugd-ggz, politie, het Openbaar Ministerie die te maken hebben of krijgen met lvb-slachtoffers. Meer informatie over de bijeenkomsten is te vinden op de website van het Landelijk kenniscentrum LVB.

Door: Redactie Nationale Zorggids