Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Een man uit Emmen verduisterde als bewindvoerder ruim een kwart miljoen euro aan pgb-gelden van zijn cliënten. Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt krijgt hij een celstraf van vijftien maanden. De man verduisterde 270.000 euro, het OM wil dat hij 240.000 euro hiervan terugbetaalt. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

De man had twee ondernemingen in Emmen, bij één was hij bewindvoerder en zijn andere onderneming bood administratieve ondersteuning voor het beheer van persoonsgebonden budgetten (pgb’s). Bijna twee jaar lang maakte hij pgb-gelden afhandig van in ieder geval vijf cliënten.

“De gelden waren bedoeld voor zorg, maar de verdachte is als heer en meester over het geld gaan beschikken”, aldus de officier van justitie tijdens de zitting in de rechtbank vorige week. De officier benadrukt dat dergelijke fraude het systeem ondermijnt. Omdat de verdachte de complete beschikking had over de rekeningen van zijn cliënten, schaadde hij niet alleen het vertrouwen van cliënten, maar ook het vertrouwen van de kantonrechters en de betrokken zorgkantoren. Het OM eist daarom een celstraf van vijftien maanden en een terugbetaling van 240.000 euro. Naar verwacht komt de rechtbank over twee weken met een oordeel.

Door: Redactie Nationale Zorggids