Normal_normal_normal_doofblind

Diverse zorg- en onderwijsorganisaties met een specialisatie in audio- en/of visuele beperkingen hebben gezamenlijk een landelijk expertisecentrum doofblindheid opgericht. Hiermee komen de organisaties tegemoet aan de vraag die al langere tijd bestaat naar één landelijk punt waar alle informatie over doofblindheid te vinden is. Het centrum is niet alleen bedoeld voor mensen met doofblindheid, maar ook voor familieleden en vrienden en voor professionals die werken met mensen met beperkingen in horen en zien. Dit meldt Kentalis.

De instanties die gaan samenwerken in het expertisecentrum zijn Bartiméus, GGMD, Kalorama, Kentalis en Visio. De opening van het expertisecentrum vindt plaats op 24 maart op ZieZo-beurs in Utrecht. Ter gelegenheid van de opening is er een speciaal programma met sprekers op het Kennisplein Horen én Zien.

Voorzitter Charlotte van de Molengraft van de Participatiegroep Doofblinden binnen de Oogvereniging Nederland zal het programma openen. Daarna zullen presentaties volgen van directeur Frank Bluiminck van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, hoogleraar Doofblindheid Marleen Janssen van de Rijksuniversiteit Groningen en student Grafische Vormgeving Dewi Hummelinck van het Deltion College in Zwolle.

De ZieZo-beurs is de grootste beurs in Europa op het gebied van visuele beperkingen en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. De beurs wordt georganiseerd vanuit de brancheorganisatie ZIEZO, een vereniging van bedrijven die zie hebben gespecialiseerd in technologische oplossingen voor mensen met een visuele beperking. Op de beurs kunnen de bezoekers ontdekken welke (technologische) mogelijkheden en hulpmiddelen er zijn om met een visuele beperking toch een zo onbeperkt mogelijk leven te kunnen leiden.

Het expertisecentrum doofblindheid is vanaf 24 maart bereikbaar via contact@dbconnect.info of 085-0654590 (alleen op werkdagen). Afhankelijk van de inhoud van de vraag verwijzen de medewerkers door naar een van de aangesloten organisaties. Meer informatie op www.dbconnect.info (vanaf 24 maart online).

Door: Redactie Nationale Zorggids