Normal_interactiefbeleven

Interactieve beleving verbetert het welzijn en verhoogt de fysieke activiteit, mits de hulpmiddelen juist worden ingezet. Dat blijkt uit praktijkonderzoek van Prinsenstichting naar het effect van interactieve beleving op cliënten met een ernstige meervoudige beperking (EMB). Inzet en effectiviteit moeten per cliënt worden beoordeeld, zo meldt de Prinsenstichting.

Interactieve beleving in de zorg is relatief nieuw en werd in Nederland nog niet eerder onderzocht. Doel van het onderzoek, dat werd uitgevoerd in samenwerking met Vilans en Hogeschool Avans, is het verbeteren van de zorg van mensen met een meervoudige beperking.

Zestien cliënten met een ernstige meervoudige beperking werden tussen medio oktober en eind januari meermaals per week in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte geprikkeld met behulp van projecties op de vloer en muren, die reageren op beweging. Variaties in beeld, kleur, geluid en snelheid van de beweging werden op de individuele cliënt en de mate van diens beperking afgestemd. Gekeken werd of de cliënten door de projecties werden uitgedaagd om fysiek te acteren. Onder andere de mimiek, motorische (on)rust en geluidproductie van de cliënt werden geobserveerd en beoordeeld.

Gerard Cialdella, regiomanager bij Prinsenstichting: ‘We weten nu dat interactieve beleving een goede aanvulling kan zijn op het individuele dagprogramma van cliënten met een meervoudig beperking. Sinds de pilot met interactieve beleving is bij een aantal van de deelnemende cliënten de fysieke activiteit en het welzijn toegenomen. Wel moet daarbij goed gekeken worden naar wat bij de cliënt past. Enkele andere cliënten werden er juist onrustig van. Dan is het zoeken naar wat wel voor die persoon werkt.’
 
Prinsenstichting blijft in de praktijk testen met projecties en nodigt andere geïnteresseerde zorgverleners uit om de speciaal daarvoor ingerichte ruimte te komen bekijken en om de werking ervan zelf te ervaren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids