Normal_geld_briefgeld

De gemeente Nijmegen heeft een zorginstelling die verdacht wordt van fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s) aangegeven bij de politie. De Rigtergroep huisvest veertig cliënten op verschillende plaatsen in de stad en maakte misbruik van het geld dat eigenlijk aan zorg besteed had moeten worden. Dit meldt Skipr. 

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) constateerde vorig jaar al tekortkomingen bij de zorginstelling. De cliënten van de Rigtergroep kampen met psychiatrische problemen en verstandelijke beperkingen. Van hun pgb zou zorg geleverd moeten worden, maar volgens de gemeente Nijmegen is het geld daar slechts voor een deel aan uitgegeven. In het rapport constateert de gemeende dat de kwetsbare cliënten bewust zorg is onthouden. In totaal gaat het om een bedrag van 1,1 miljoen euro.

De zorginstelling zegt dat er van fraude geen sprake is. Volgens de advocaat van de Rigtergroep, Gert Jan Pulles, zijn er verkeerde conclusies getrokken. Zo zou de gemeente niet snappen hoe het gebruik van een pgb eigenlijk werkt voor begeleid wonen. Ook verwijt hij de gemeente dat de Rigtergroep niet tijdig een reactie op het onderzoeksrapport kon geven. De Rigtergroep overweegt om stappen te nemen tegen de gemeente Nijmegen.

Door: Redactie Nationale Zorggids