Normal_558849623_1280x720

Demissionair staatssecretaris van Rijn van Volksgezondheid vroeg de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) om de stand van zaken omtrent de afstemming van de zorgwetten uit te zoeken. Conclusie: de afstemming is niet optimaal, maar het opnieuw indelen van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Jeugdwet en de Wet publieke gezondheid zou geen zoden aan de dijk zetten. Dat meldt Binnenlands Bestuur. 

De regels, de verdeling tussen de verantwoordelijkheden en budget zijn voor verbetering van vatbaar, stelt Rob. “In de praktijk wringt het soms bij de burger als die wordt vermalen in de bureaucratie. Het knelt bij de professionals waarvan wordt gevraagd dat zij binnen het systeem de ruimte opzoeken om maatwerk te leveren”, schrijft Rob. Onderzoek wijst uit dat partijen kampen met cultuurverschillen, en ook op het gebied van waarden is wrijving. In bepaalde gevallen moet de overheid ervoor zorgen dat alles op rolletjes loopt en in andere gevallen ligt die verantwoordelijkheid bij de burger.

Ondanks de wrijvingen binnen de zorgwetten, adviseert de Raad voor het openbaar bestuur geen ingrijpende wijzigingen. Want, zo zegt Rob, deze nemen het verschil in sturingsfilosofie of waardeoriëntatie (overheidszorg of zelfzorg) niet weg. Rob keek ook naar het effect van een herindeling van de gemeentelijke kaart, waardoor er minder gemeenten zouden ontstaan om mee samen te werken. Maar ook daar is Rob niet voor, omdat het alsnog veel samenwerking vergt.

Door: Redactie Nationale Zorggids