Normal_hart_gezondheid

Dr. Aly Waninge, lector Hanzehogeschool Groningen, heeft samen met negen zorgorganisaties en haar lectoraat onderzoek gedaan naar de leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking. Het einddoel van het onderzoek is dat deze groep mensen gezonder kunnen gaan leven met ondersteuning en inzet van de zorgorganisaties. De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het toonaangevende blad JAMDA. Dat meldt de Hanzehogeschool. 

Zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking nemen sinds een aantal jaren al maatregelen om een gezonde leefstijl, voldoende bewegen en gezonde voeding te ondersteunen en te verbeteren bij hun cliënten. Desondanks blijft het moeilijk om dit consequent in de dagelijkse zorg in te voeren. Het gepubliceerde onderzoek kan hieraan bijdragen door een checklist, waar de maatregelen door de zorgorganisatie aan getoetst kunnen worden. En hiermee is de visie op gezonde leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking van de Hanzehogeschool wetenschappelijk onderbouwd.
 
Uit het onderzoek kwam de aanbeveling dat zorgorganisaties hun leefstijlaanpak kunnen verbeteren door expliciet gebruik te maken van een theoretische onderbouwing van de in te zetten maatregelen. Ook, door naast cliënten en professionals, de sociale omgeving en overige externe omgeving meer te betrekken. Daarbij zou het goed zijn als er een organisatie breed gedragen leefstijlbeleid vastgelegd wordt. De bevindingen per zorgorganisatie worden nu teruggekoppeld, zodat deze zorgorganisaties hun leefstijlaanpak kunnen verbeteren: een mooi voorbeeld van een vraag uit de praktijk die met wetenschappelijk onderzoek beantwoord wordt.
 
In 2013 is de Innovatiewerkplaats Active Ageing van mensen met een verstandelijke beperking opgericht, dat onderdeel is van het Centre of Expertise Healthy Ageing van de hogeschool. 

Door: Redactie Nationale Zorggids