Foto: OrCam

Vanaf vandaag is de wearable OrCam MyEye ook in Nederland verkrijgbaar. De minicamera OrCam MyEye klikt eenvoudig vast op een bril en leest de tekst voor die je aanwijst. Ook herkent de camera gezichten en vertelt de camera je wie er voor je staat. Dit dankzij zeer geavanceerde slimme software gebruikmakend van Artificial Intelligence. De handige en discrete wearable geeft blinden en slechtzienden hun zelfstandigheid en waardigheid weer terug. De OrCam MyEye is op 27 september gelanceerd in het Nationale Optiekcentrum te Houten. Dat meldt Orcam.

De OrCam is een miniatuurcamera met een mini-luidspreker die aan de eigen bril wordt geklikt. De camera is verbonden met een minicomputer die in de broekzak gestoken kan worden of aan een riem gehangen. Wijst de gebruiker naar de tekst op bijvoorbeeld een menukaart, dan leest de camera de tekst voor. Ook kan de OrCam gezichten leren herkennen en de naam van de persoon noemen. De OrCam is beschikbaar in verschillende talen, zoals Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Hebreeuws en Duits. En vanaf heden daarnaast nu ook in het Nederlands.

“Dit is een baanbrekende nieuwe technologie die ervoor gaat zorgen dat blinden en slechtzienden in Nederland, maar over de hele wereld een groot deel van hun zelfstandigheid en daardoor ook zelfvertrouwen en waardigheid terugkrijgen. De OrCam MyEye zorgt ervoor dat zij zelfstandig met het Openbaar Vervoer kunnen reizen, hun boodschappen kunnen doen en een menukaart kunnen lezen in een restaurant. In de wereld van de hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden is er op dit moment geen enkel ander hulpmiddel dat op een dusdanige manier deze mensen hun onafhankelijkheid in de samenleving weer teruggeeft”, aldus oogarts dr. Joosse, HMC Westeinde – Haaglanden Medisch Centrum. 

Door: Redactie Nationale Zorggids