Normal_bril_slechtziend__blind_lezen

Het is Israëlische techneuten gelukt om een speciale bril te ontwikkelen voor blinden en slechtzienden. Met de OrCam kan tekst dat voor de camera in de bril gehouden wordt, worden voorgelezen. Uniek is dat deze techniek nu ook draagbaar wordt en dat de computer ook voorgeprogrammeerde gezichten kan herkennen. De Nederlandse Maaike die slechtziend is, mocht de bril uitproberen en wil niet meer zonder. Dit meldt RTL Nieuws. 

De software die gekoppeld is aan de camera in de bril kan iedere wereldtaal voorlezen. Hierdoor kan Maaike bijvoorbeeld weer tijdschriften lezen, haar studie volgen en de administratie van haar bedrijf bijhouden. “Ik kon gewoon weer lezen! En ik ben zo blij dat hij trendy is. Die stok (blindegeleidestok, red.) is best stigmatiserend, van: hier loopt een slechtziende. Aan de bril ziet niemand iets”, zegt Maaike.

Maaike draagt de bril die voorzien is van een camera, heeft de draagbare computer in haar broekzak en een luidsprekertje bij haar oor. Zo wordt de tekst die de camera ziet omgezet in spraak, die zij zachtjes in haar oor hoort. Hierdoor kan zij bijvoorbeeld in de supermarkt zien wat ze voor zich heeft, kan ze het bord bij de bushalte lezen en heeft ze weer plezier in lezen. Bovendien kan de computer geprogrammeerd worden om gezichten van haar vrienden en familie te herkennen, evenals producten die zij vaak gebruikt. Als het ware ontstaat zo een visuele samenvatting van haar leven.

Het enige probleem is dat bril 4.000 euro kost en Maaike het hulpmiddel na een proefperiode weer moest inleveren. “Ik kan het zelf niet betalen nu. Maar ik voelde me zo vrij en onafhankelijk met die bril.” Ze hoopt dat ze OrCam via haar zorgverzekeraar alsnog vergoed kan krijgen. In de Verenigde Staten wordt het hulpmiddel al vergoed voor mensen met een visuele beperking, in Nederland is dat nog niet het geval. Woordvoerder Rafi Fischer van OrCam hoopt veel mensen te kunnen helpen met de bril. “Wij denken dat het net zoiets wordt als een gehoorapparaat. Die zijn inmiddels ook overal doodnormaal.”

Door: Redactie Nationale Zorggids