Logo_logo_fonds_gehandicaptensport

Tot en met 12 november gaan 12 kandidaten met een beperking de sportieve strijd aan voor het werven van zoveel mogelijk stemmen voor de titel Uniek Sporttalent. Sinds 1 oktober is de verkiezing van start gegaan. De verkiezing, een initiatief van onder meer Fonds Gehandicaptensport, wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden. Een zoektocht naar de breedtesporter met een talent in de meest brede zin van het woord. Dat meldt Fonds Gehandicaptensport.

De talenten zijn verdeeld over drie categorieën: lichamelijke en zintuiglijke beperking, verstandelijk en meervoudige beperking en teams. Naar aanleiding van drie stemrondes en drie vergeven wildcards zijn er nu twaalf kandidaten geselecteerd voor de halve finale. Deze twaalf kandidaten zetten deze week alles op alles om de benodigde stemmen binnen te halen. De twee kandidaten (per categorie) met de meeste stemmen gaan door naar de finale.

Een deskundige en onafhankelijke jury kiest uit deze finalisten de uiteindelijk winnaar: de sporter waarvan zij vindt dat deze de titel ‘Sporttalent van het jaar’ en de bijbehorende prijzen verdient. In de jury zitten onder andere Esther Vergeer (Paralympisch Kampioen rolstoeltennis) en Bibian Mentel (Paralympisch Kampioen Snowboarden). Op 28 november zullen de winnaars tijdens het Nationaal Gala Gehandicaptensport in de Amsterdam ArenA gehuldigd worden.

De winnaar krijgt naast de titel, ook een coaching of training op maat. De feitelijke invulling hiervan is op basis van de behoefte van de winnaars. Tevens ontvangt de winnaar een geldbedrag van 750 euro om te besteden aan sport- of spelmateriaal. De sportvereniging- of organisatie waar de sporter actief is, krijgt een bedrag van 5000 euro als stimuleringssubsidie. Te gebruiken voor de (door)ontwikkeling van de gehandicaptensport. 

Door: Redactie Nationale Zorggids