Normal_qwiekdagjeuit

Zorginnovatiebedrijf Qwiek uit Heerlen ontwikkelde een nieuwe belevingsmodule voor de Qwiek.up. Deze belevingsmodule laat mensen die niet (meer) in staat zijn om het zorghuis te verlaten, zoals mensen met een beperking en ouderen, te laten genieten van een dagje uit. Door de beelden levensgroot via de Qwiek.up op de muur of het plafond te projecteren wordt een buitenbeleving naar binnen gehaald. Dit meldt Qwiek BV.

Qwiek gebruikt beelden uit de natuur, zoals van bossen en de zee, én uit het meest belevingsvolle attractiepark van Nederland; De Efteling. De Belevingsmodule Efteling sluit aan op andere belevingsvolle amusementsmodules, waarin cliënten onder andere een bezoekje aan de dierentuin kunnen ervaren. Alle belevingsmodules zijn zo opgebouwd dat er voor ieder niveau en toepassing een persoonlijke beleving wordt gecreëerd.

De keuze om beelden te gebruiken van het meest belevingsvolle attractiepark van Nederland sluit volledig aan bij het thema belevingsgerichte zorg. Waar de zorg de laatste jaren vaak draait om sneller, beter en efficiënter, kiest Qwiek juist voor het centraal stellen van de beleving van de cliënt. Zo creëert de Qwiek.up een dynamische omgeving voor dementerende en bedlegerige cliënten, door het afspelen van projecties, bewegend beeld en geluid op bijvoorbeeld het plafond. Hierdoor worden cliënten zintuiglijk geprikkeld. Belevingsgerichte zorg gaat immers over het gebruiken van de zintuigen.

De innovatie heeft bijgedragen aan onder meer het effectief verminderen van onbegrepen gedrag bij senioren. De Qwiek.up wordt door zorgverleners die het apparaat gebruiken gemiddeld met een 8,5 gewaardeerd.

Door: Redactie Nationale Zorggids