Normal_rolstoel_oudere_bejaarde_handicap

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) heeft voor het sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een inschatting gemaakt van het aantal gebruikers van maatwerkvoorzieningen. Ruim 1 miljoen Nederlanders maakten hier in 2016 gebruik van voor ondersteuning thuis, hulp in het huishouden, verblijf en opvang of hulpmiddelen en diensten. Dat melden CBS en Skipr. 

Wmo maatwerkvoorzieningen worden verstrekt op basis van een gemeentelijk besluit. Algemene en vrij toegankelijke voorzieningen zijn daarin niet meegenomen. In totaal maakten vorig jaar meer dan 1 miljoen, ofwel 6,2 procent, van de Nederlanders hier gebruik van.

Op gemeentelijk niveau zijn er veel verschillen, want iedere gemeente heeft zijn eigen Wmo-beleid. Het grootste deel van de miljoen gebruikers, kreeg een hulpmiddel, zoals een rolstoel of maakte gebruik van personenvervoer. Hulp in het huishouden werd verstrekt onder meer dan 400.000 mensen en daarbij kregen ongeveer 260.000 Nederlanders begeleiding of persoonlijk verzorging thuis. 

Door: Redactie Nationale Zorggids