Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bezoekt dertig kleine zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg die eerder een inspectiebezoek hebben gehad. De inspectie gaat na of deze kleine zorgaanbieders nog steeds, of inmiddels wel, voldoen aan de normen voor goede, persoonsgerichte en veilige zorg. Dat meldt IGJ.

Kleine zorgaanbieders in de gehandicaptenzorg hebben speciale aandacht van de inspectie omdat er veel komt kijken bij het bieden van goede zorg. Veel van de kleine zorgaanbieders hebben een gecombineerd zorgaanbod. Gaat het om zorg die onder de Wet Langdurige Zorg (WLZ), Jeugdwet, en onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) valt, dan is zowel de gemeente als de inspectie toezichthouder.

Zorgaanbieders moeten rekening houden met veranderingen in veldnormen, ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en wijzigingen in de wet-en regelgeving. Ook de diverse en complexe zorgvraag van cliënten vraagt om voldoende deskundigheid.

Het inspectiebezoek is onaangekondigd. De inspectie gebruikt hierbij de pijlers van het toetsingskader voor de gehandicaptenzorg en ouderenzorg. Zorgorganisaties krijgen een rapport van het bezoek. De resultaten worden  door  de inspectie in het eerste kwartaal van 2019 gepubliceerd.

Door: Redactie Nationale Zorggids